Ingredience (2 porce):
- 100g Šmakoun uzený
- 100g cottage light
- 1 svazek ředkviček
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 hrst pažitky nebo jiných bylinek, např. koriandr
- sůl
- pepř (mletý)
Doba přípravy:
15 minut
Postup:
Ředkvičky omyjeme a pokrájíme na kolečka. Šmakoun nakrájíme na kostičky. Řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na plátky.
Přidáme lžičku dijonské hořčice, cottage light, osolíme, opepříme a nakonec přimícháme pokrájené bylinky.
Necháme pár hodin odpočinout v lednici, ale výborná je i hned po udělání - máme vyzkoušeno ;-).
Podáváme jak jinak než z VERO toustem.
TIP: Při nákupu ředkviček si vyberte ty s pěknými listy. Ředkvičkové listy totiž obsahují vitamíny C, A, E i některé vitamíny skupiny B. Mají sice lehce štiplavou chuť, protože obsahují hořčičné silice, ale díky tomu pomáhají dezinfikovat organismu. Již naši předci v lidovém léčitelství doporučovali listy z ředkviček jako lék na infekci zažívacího traktu. Listy tedy můžeme použít do salátů, smoothie nebo je použít na přípravu pesta.